Råd og tips

Råd og tips til deg som skal kjøpe varmepumpe

Oppvarming av boligen kan skje på mange måter, men kjøp av varmepumpe kan være lurt. Her gir vi deg en liten innføring i hva som kan være verdt å merke seg når du skal kjøpe varmepumpe. 

Fordeler og ulemper med varmepumpe

Fordeler

Bedre luftkvalitet og inneklima

Inneluft inneholder flere typer partikler; støv, midd, pollen, bakterier og døde hudceller fra mennesker. De fleste varmepumper har gode filtersystemer som effektivt renser luften for skadelige partikler og skaper et sunt inneklima.

Jevn oppvarming

En varmepumpe gjør at varmen sirkulerer slik at temperaturen blir behagelig og jevn i huset. 

Enkel temperaturkontroll

Det er lett å holde ønsket temperatur i boligen uten å bekymre seg for økte kostnader. Temperaturinnstillingen justeres enkelt med fjernkontrollen. 

Redusere strømforbruket

Varmepumpe reduserer strømforbruket med opptil 80 % og kan gi store årlige energi- og økonomiske besparelser.

Aircondition om sommeren

Varmepumpen kan brukes til kjøling om sommeren. 

Supert for allergikere

En varmepumpe med allergifilter er gull verdt for pollenallergikere. Tester har vist at filtrene kan fange opp hele 94 % av allergener i luften.  

Ulemper

Lydnivå

Man må forvente et visst lydnivå inne og ute.

Mindre energieffektiv på ekstra kalde dager

Det kan hende du må fyre med ekstra oppvarmingskilder i perioder når det er ekstra kaldt. Men dette kommer selvsagt an på valg av varmepumpe og huset/rommets utforming og størrelse

Strømavhengig

Varmepumpen er avhengig av strømtilførsel, så dersom strømmen kuttes vil ikke varmepumpen fungere. 

Spar strøm med varmepumpe

En varmepumpe kan spare deg for opptil 80 % av hele husets energiforbruk!

Det som er sparepotensialet i en varmepumpe er strømforbruket som går til oppvarming av boligen. 

Av det totale strømforbruket regnes andelen til oppvarming til rundt 55 %. Dette vil imidlertid kunne variere ganske mye. Fyrer du f.eks. mye med ved, vil andelen gå kraftig ned. 

Varmepumpen er energieffektiv og bruker mindre strøm til å varme opp boligen enn andre oppvarmingssystemer. Med en varmepumpe betaler du egentlig bare for 25 – 50 % av energien som gjør at boligen din blir varm. Resten av energien hentes fra naturen – helt gratis. 

Hvor mye du sparer kommer an på hvilken varmepumpe du velger og boligens planløsning og forbruk. Hvordan huset er innvendig har stor betydning for hvordan varmedistribusjonen er i huset.

Tenker man seg at strømprisen ligger på 1 kroner per kWh, betyr det en besparelse på 72 000 kroner på 15 år.

Eksempel Besparelse
Strømforbruk i en typisk enebolig
25 000 kWh
Andel til oppvarming (ekskl. varmtvann)
70 %
Andel som kan erstatte varmepumpe
70 %
Besparelse %
60 - 75 %
Pris per kWt
1 krone
Årlig besparelse
Kr 6250 - 7800,-

NB! Dersom dagens kraftpriser blir den nye normalen (Innkjøpspris inkl mva hittil i år = kr 2,33 pr /kWh for prisområdet N02) så vil innsparingen mer enn doble seg i forhold til vårt priseksempel. OBS! prisene for vårt prisområdet ligger an til å bli vesentlig høyere enn snittpris hittil i år, ut året og kommende vinter! 

 

Mer miljøvennlig med varmepumpe

Energi finnes i luften rundt oss, og en luft til luft varmepumpe utnytter denne fornybare energien – helt gratis. 

Både Enova og Naturvernforbundet anbefaler varmepumpe som miljøtiltak. 

En varmepumpe henter varme direkte fra uteluften. Dette resulterer i at det blir lavere strømforbruk og dermed mindre CO2-utslipp. Det sies at med en varmepumpe kan du i snitt redusere energiforbruket ditt tilsvarende fire bilers årlige Co2-utslipp. 

De fleste varmepumper har gode filtersystemer som effektivt renser inneluften for skadelige partikler og skaper et sunt inneklima. 

Varmepumpens levetid

En varmepumpe har en investeringskostnad, og du vil jo at den skal vare så lenge som mulig. Normalt sett regner man med at en varmepumpe holder i 10 – 15 år. 

En varmepumpe av høy kvalitet vil kunne fungere uproblematisk i år etter år og vil gi deg en større økonomisk gevinst enn en varmepumpe med kort levetid, – selv om sistnevnte er billigere ved kjøp. 

Jevnlig vedlikehold er meget viktig for en lang levetid på varmepumpen. Den bør på service med jevne mellomrom og du må passe på å rense filtrene. Disse tingene er med på å gjøre at varmepumpen vil fungere optimalt og holdes vedlike over tid.  

Skal du velge gulv- eller veggmodell?

Et hovedskille mellom varmepumper er skillet mellom gulv- og veggmodell. Veggmodellen er den mest populære varmepumpen, men begge varianter har sine fordeler.

Veggmodell

Når en veggmodell monteres høyt på veggen vil den være raskere og mer effektiv enn en gulvmodell til å varme opp rommet da den høye plasseringen gir en friere utblåsningsbane som forbedrer luftkvaliteten. 

Veggmontert varmepumpe

Gulvmodell

Gulvmodellene er som regel mer stillegående. De er litt mer diskré og er effektive hvis du sliter med at det er gulvkaldt. Den er også mer effektiv til å motvirke kulderas og varme rom fra gulvet og opp.

Fujitsu Extreme Gulv

Varmepumpe på hytta?

Varmepumpe er et miljøvennlig alternativ hvis du ønsker høy komfort og lave energiutgifter på hytta. Den gir en stabil og jevn varme i hytta og kan også gi et bedre inneklima. 

Med en varmepumpe på hytta vil du normalt kunne ha en grunntemperatur på mellom 5 – 10 grader når hytta ikke er i bruk. Med en tilnærmet konstant temperatur gjennom året bevares hyttas bygningskropp langt bedre og er mindre risiko for fuktskader. Det er heller ingen risiko for frosne rør. 

Tips til kjøp av varmepumpe på hytta: 

  • Varmepumpen bør ha funksjon for vedlikeholdsvarme,- minimumstemperatur på 10 grader. 
  • Luft til luft varmepumpe har en egen funksjon der den avfukter luften. 
  • Har du internett på hytta så kan det være nyttig at modellen du velger kan styres via en app. 
Hytte på fjellet