Prisprognose nov 22

Tinnpris har hittil i år ligget 31,5 % under spotpris

Vi setter ned Tinnprisen fra og med i går, 07.november, til 125 øre pr. kWh inkl. alle avgifter. Nettleie fra Stannum AS kommer i tillegg. Vi opprettholder samtidig tidligere prisvarsel for 1 desember med 300 øre /kWh og 15 desember med 350 øre/kWh inkl. alle avgifter. Prisene kan ikke bli høyere enn dette innenfor en periode på 30 dager, men vi følger utviklingen og vil justere ned på kort tid dersom markedsutviklingen tilsier det.

2022 vil nok være året vi husker som året hvor strømprisen føk til himmels. Når vi akkurat har tilbakelagt to år med pandemi, trodde vi at vi endelig skulle tilbake til normalen. Den gang ei. Om vi ikke skulle bekymre oss for koronasmitte, så skulle vi heller bekymre oss før økte priser på drivstoff, matvarer og strøm!

Vi i Tinn Energi har hele tiden fulgt markedsutviklingen nøye. Aldri før har vi opplevd et så urolig strømmarked som vi har 2022. Aldri før har vi sett så høye strømpriser. Aldri før har vi sendt ut så mange varsler om prisendringer. Aldri før har vi hatt så frustrerte kunder som sliter med å følge med i alle varslene. Det forstår vi! Og bedre ble det ikke når vi 1.november fikk pålagt nye varslingsrutiner, som gikk fra 14 til 30 dager og som dermed fører til at vi må varsle flere priser samtidig. Vi må rett og slett spå litt inn i kula.

Trøsten er at det ofte er lurt å sitte stille i båten når det stormer! Selv om Tinnpris i perioder i høst har ligget over markedspris, så har Tinnpris totalt i år ligget 31,5 % under markedspris og vi sikter oss inn på å fortsatt ligge godt under markedspris totalt sett for året.

Prisprognose nov 22

Vi har i en liten uke nå opplevd lavere markedspris enn på lenge, men prognosene tilsier at det på nytt skal øke om kort tid.

Vi setter ned Tinnprisen fra og med 07.november til 125 øre pr. kWh inkl. alle avgifter. Nettleie fra Stannum AS kommer i tillegg. Vi opprettholder samtidig tidligere prisvarsel for 1 desember med 300 øre /kWh og 15 desember med 350 øre/kWh inkl alle avgifter. Prisene kan altså ikke bli høyere enn dette innenfor en periode på 30 dager, men vi følger utviklingen og vil justere ned på kort tid dersom markedsutviklingen tilsier det.

Fastpris har altså hittil i år vært vesentlig rimeligere enn spot. Selv om vi er i en liten dipp nå, så tilsier prognosene at dette ikke skal vare så lenge. Med spot må du tåle store svingninger. Tider på døgnet og enkeltdager kan av og til være rimeligere enn vår Tinnpris om du følger nøye med og bruker strøm når det er billigst. Men vil du unngå dette stresset og være trygg på at du over tid har den billigste avtalen, så er nok vår Tinnpris husholdning/fritid det beste.

Husk også at priser på Nord Pool (sone 2 for Tinn sin del) oppgis eks. mva. Her må du altså legge på 25 % mva. og de lovpålagte elsertifikatene, kostnadene for elsertifikater kan variere, noe mange kunder ikke er klar over.

Hva styrer strømprisen?

Det er gassprisen som har vært den «usynlige hånden» som har styrt energimarkedene det siste året. I tillegg til at Europa har hamstret gass til lager, så har Russland strupt igjen gassforsyningene. Gassprisen reagerte først kraftig opp, men siden i sommer har også gassprisen falt med 60 prosent. Prosentvis nedgang er ganske lik den prosentvise nedgangen i vinterprisene.

På kort sikt er det mer enn nok gass i Europa.

De siste ukene har det også vært vått i Sør-Norge. Tilsiget har vært godt over normale nivåer. Den raske oppgangen i fyllingsgrad skyldes nok først og fremst at produsentene har full brems på produksjonen, godt hjulpet av god tilførsel av nytt vann.

Men nedgangen i strømprisen er ventet å bli kortvarig. For analytikerne spår at prisene vil bli fire ganger så høye til vinteren, som de har vært nå.

Trøsten er, som nevnt tidligere i artikkelen, at vi sikter oss inn på at Tinnpris skal ligge godt under under markedspris.

 

 

Kilde: Europower.