Bilde av norsk natur og fjell

Dette er årsakene til de høye kraftprisene

Årsaken til de høye kraftprisene vi ser nå:

Lav vannstand i magasinene, spesielt i vårt prisområde NO2 sør-øst skrur prisene på strøm til værs. Sånn som situasjonen er nå, er det en solid underskuddssituasjon i vannmagasinene på Sør, Øst og Vestlandet. Dette gjør at sannsynligheten for fulle magasiner i år er veldig lav. Det langsiktige strømmarkedet viser ingen tegn til forbedring, og vi forbereder oss nå på en historisk dyr sensommer, høst og vinter. Prisutviklingen i vårt prisområde har dessverre blitt vesentlig høyere en hva prognosene spådde, og nå ligger prisbildet for august og september svært høyt (Se graf juli – august) – videre utover høsten forventes prisene og øke ytterligere.

 

  • I uke 29 var fyllingsgraden i magasinene i vårt prisområde NO2 på kun 48,5 %, hvor det i 2021 tilsvarende uke var på 64,5 %. Tilsvarende uke i 2020 var fyllingsgraden i prisområde NO2 på hele 89,5 %.
  • Det er nå også store forskjeller på fyllingsgraden og kraftprisene her på Østlandet – NO1 (Oslo) hadde i uke 29 en fyllingsgrad på 66,9 % mot 77 % i samme uke i 2021. Dette gir direkte utslag på kraftprisene, spesielt for oss tilhørende prisområdet NO2
  • Følgende pris forskjeller i uke 30 NO1 (Oslo) gjennomsnitt eks alle avgifter 191,34 øre/kWh mens det i vårt prisområde NO2 var på hele 323,55 øre/ kWh.
  • Legger man dette sammen med usikkerheten rundt gasslevering og produksjon til store deler av Europa pga krigen i Ukraina, og fortsatt høye råvareprisene, så blir resultatet prisene vi ser nå og i tiden fremover.
  • Fremtidskontraktene på kraft handles fortsatt til unormalt høye priser.

Tyskland gjenåpner nå Kullkraftverk pga usikkerheten rundt gassleveranser fra Russland